9 nasvetov, da bo vaša postrežba na dogodku zadovoljila goste.

Pri načrtovanju hrane in pijače za vsak dogodek je pomembno, da upoštevate nekatere elemente, ki bodo zagotovili uspešen program in okusen obrok. Naslednjih devet nasvetov za usklajevanje in načrtovanje menijev bo zagotovilo, da bo vaš dogodek izstopal s postreženimi meniji.

  1. Poznajte profil svojih gostov

Pogostitev

Kakšen je profil gostov, ko so povabljeni na dogodek? Če želite preprečiti, da bi se o vašem dogodku širile slabe govorice, upoštevajte naslednje:

  • Profesionalna raven vaših gostov
  • Pogostitev vaših gostov na podobnih dogodkih
  • Kraj, kjer gostje živijo
  • Etnično ozadje vaših gostov
  1. Poznajte navade vaših gostov

Ko že poznate profil svojih gostov, je čas da začnete razmišljati, kakšne možnosti obroka jim lahko ponudite. Naslednji nasveti vam lahko bolje pomagajo načrtovati menije:

  • Za starejše udeleženci bi morda raje uporabili blažji meni.
  • Za udeležence, ki skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, je mogoče bolje, da ponudite več morskih in vegeterjanskih možnosti.
  • Za mlajše goste ali goste srednjih let lahko poskusite z bolj začinjeno ali bolj avanturistično hrano.

Na tej točki je čas, da razmislite o tem, ob kakšnem meniju bodo gostje najbolj uživali na vašem dogodku.

  1. Poskrbite, da je na voljo več menijev

Kljub temu, da poznate značajske značilnosti gostov, nikoli ne boste mogli zadovoljiti prav vsakega gosta. Zato je dobro, da vašim gostom ponudite različne menije, da bo »volk sit in koza cela«. Nekatere splošne smernice, ki jih je treba upoštevati pri izbiri menijev:

  • Ponudite vsaj dve izbiri menijev (še boje tri vrste)
  • Ponudite tri ali več možnosti za solate ali solatni bife
  • Postrezite vse začimbe ob strani
  • Ponudite dve možnosti sladic: ena zdrava in druga popularna
  1. Predvidite posebne potrebe

Danes obstaja vedno več prehranjevalnih diet oziroma navad, ki jih je potrebno upoštevati bolje kot kdajkoli prej. Pred vsakim dogodkom je potrebno ugotoviti, ali ima kateri od gostov posebno prehransko dieto, ki jo je potrebno sporočiti dobavitelju cateringa, da lahko tovrstvne obroke pripravi še pred dogodkom. Pozorni morate biti na:

  • Živilska alergija (npr. Intoleranca na laktozo, alergije na orehe,...)
  • Preobčutljivost na živila
  • Verske zahteve
  • Prostovoljne prehranske omejitve (vegeterjanci ali vegani)
  1. Vključite sezonske in sveže elemente

Pri izbiri menijev je letni letni čas pomemben dejavnik. Upoštevanjte, katere jedi so primerne za posamezni letni čas in se osredotočite na izbiro le-teh. Drug pomemben dejavnik je razmisliti o regiji in lokaciji dogodka in o priljubljenih jedeh iz tega območja. Vključite sveže morske sadeže ali regionalno pridelane proizvode.

 

  1. Razmislite o etničnih in regionalnih menijih

 

Za etnično specifične teme se lahko z vašim ponudnikom cateringa dogovorite, da v vaš dogodek vpelje regianalne in mednarodne jedi, ki lahko vašemu dogodku omogočijo, da izstopa od ostalih podobnih dogodkov. Vključite lahko naslednje etnične obroke:

  • Azijska kuhinja (kitajska, japonska,...)
  • Francoska kuhinja
  • Nemška kuhinja
  • Grška kuhinja
  • Italijanska kuhinja
  • Mehiška kuhinja
  • ...
  1. Izberite meni, ki ustreza vašemu razporedu na dogodku

Naj bo ura vaš vodnik pri določanju menijev in obrokov za dogodek. Izberite vrsto obroka in menija, ki najbolje ustrezajo času, ki je namenjen obroku. Razmislite o tovrstnih pogostitvah:

  • Postreženi obroki običajno zahtevajo vsaj 1,5 ure
  • Topli bifeji se lahko zaključijo v približno 1 uri
  • Koktajl sprejemi zahtevajo najmanj 1 uro pred večerjo
  • Kanapeji ali obloženi kruhki naj bodo iz sestavin, ki lahko zdržijo dlje časa, da ne bi pri tem ogrozili izgeda in kakovosti
  1. Naj bo postavitev prostora udobna

Izberite ustrezno postavitev prostora, ki izraža vaše cilje in načrtovane obroke. Pomembno je, da izberete najboljšo namestitev prostora in miz ter omogočite, da se gostje po potrebi lahko udobno premikajo. Upoštevajte nasljednje nasvete:

  • Soba za sestanke naj bo za največ 15 gostov
  • Razporeditev miz v U-obliki ali v pravokotni obliki je primerna za spodbujanje razprave, vendar je manj primerna za samopostrežno vrsto pogostitve
  • Slog učilnice je primeren za predstavitve in one-bite postrežbo
  • Za zabave so primerne manjše mize ali barske mize, ki spodbuja razprave v manjših skupinah
  • Pri vseh postavitvah omogočite gostom, da se svobodno premikajo po prostoru
  1. Razmislite o končni predstavitvi hrane in pijače

Najboljši kuharski mojstri so povedali, da hrano najprej jemo z očmi in nosom, preden jo dejansko poskusimo. Ne glede na to, ali je obrok postrežen ali na voljo v bifeju, mora biti vizualno barvit in dišeč. Predstavitev hrane mora gostom omogočiti, da jo pojedo. To pomeni, da mora biti tudi dekor temu primeren. Če hrana ne izgleda lepo in ne diši dobro, tudi vaši gostje ne bodo zadovoljni.

 

Presenetite svoje goste z odlično pogostitvijo ne glede na to ali postrežete žar, solate ali vosoko kulinariko. Naj si vaši gostje zapolnijo vaš dogodek! Za več nasvetov nas lahko kontaktirate na info@nikina.eu

 

Primeren prostor s čudovitim ambientom in dobro energijo za poslovne dogodke - NIX EVENT VENUE

 

V kolikor potrebujete pomoč pri organizaciji vašega naslednjega dogodka, smo vam na razpolago – info@nikina.euNIKINA EVENTS.

  

Nina Kokelj - organizatorka dogodkov

 

Catering